Chirurgia cardiovasculara reprezinta specialitatea chirurgicala care se ocupa cu diagnosticul și tratamentul in mod chirurgical al bolilor cardiovasculare. Aceasta este folosita frecvent pentru a trata agravarile bolilor cardiace ischemice (de exemplu, prin intermediul procedurii by-pass aorto-coronarian), pentru corectarea bolilor congenitale de inima, dar si pentru tratamentul bolilor cardiace valvulare. In aceasta categorie sunt incluse si transplanturile cardiace.

Chirurgia cardiovasculara se imparte in doua ramuri – chirurgia cardiotoracica si chirurgia vasculara. Cea din urma reprezinta specialitatea chirurgicala ce se ocupa cu diagnosticul și tratamentul chirurgical al bolilor vasculare arteriale, venoase și limfatice, pe cand chirurgia cardio-toracica se foloseste in cazul unor afectiuni cardiace, precum:

  • prolapsul de valva mitrala (valvuloplastie mitrala)
  • defectul septal atrial (reparare DA – inchiderea defectului septal atrial)
  • boala coronarina (bypass coronarian)

In general, chirurgia cardiaca implica intervenții de revascularizare miocardica pe cord batand, intervenții de schimbare valvulara cardiaca, anevrisme de ventricul stang si disecții de aorta.

Pentru realizarea unei interventii chirurgicale cardiovascularare este necesara o munca de echipa si o aparatura de inalta performanta, pentru a asigura o mai buna coordonare, precizie si asistenta si de a reduce durata si riscurile din timpul procedurilor chirurgicale.

Inainte de orice tratament sau interventie chirurgicala la nivelul inimii sau al vaselor sangvine, este esentiala o evaluare pre-operatorie, care va determina si analiza riscurile asociate, care ar putea interveni in curs.

Chirurgia coronarelor, valvei mitrale si a tumorilor cardiace, toate fac parte din caterogoria chirurgiei cardiace. Aceste interventii pot fi executate prin abord clasic sau minim invaziv, endovascular.

Prin abord clasic (chirurgie deschisa) se intelege interventia asupra intregii aorte toracice descendente, taierea sternului, indepartarea coastelor pentru a avea acces in torace. Ideea chirurgiei cardiace traditionale, deschisa sau endovasculara pentru tratarea afectiunilor cavitatii toracice poate fi o experienta destul de infricosatoare pentru unele persoane, de aceea se recomanda investigarea altor optiuni de tratament disponibile.

Multi specialisti in chirurgie cardiotoracica recunosc beneficiile inciziilor mici realizate intercostal pentru realizarea bypass-ului coronarian sau altor interventii pe inima, sau esofag, folosind toracoscopia – introducerea unei camere video miniaturizate printre coaste. Cu toate acestea, abordul endovascular are limitele sale si nu este de multe ori adecvat pacietilor care necesita interventii cardiotoracice mai complexe.

O astfel de operatiune minim invaziva poate fi realizata de sistemul de chirurgie da Vinci (chirurgia robotica), care asigura pacientilor si chirurgilor cea mai eficienta si mai putin invaziva optiune terapeutica. Printre beneficiile potentiale ale chirurgiei cardiotoracice da Vinci se numara:

  • Risc mai mic de infectii
  • Reducerea pierderilor de sange si necesitatii de transfuzie
  • Durata mai scurta de spitalizare
  • Durere si cicatrici mai reduse
  • Recuperare si intoarcere la activitatile curente mai rapida

Doresc o programare pentru consultatie la Dr. Calin Popa

Programare