Bolile cardiovasculare sau cardiace raman in prezent cea mai mare cauza de deces la nivel mondial. Factorii de risc ai bolilor de inima si ai accidentelor vasculare cerebrale sunt dieta nesanatoasa, consumul de tutun si lipsa de activitate fizica.

Interventiile care pot trata bolile cardiovasculare includ bypass-ul coronarian, angioplastia cu balon, transplantul de inima sau operatiile cu montarea unei inimi artificiale. De asemenea, exista o serie de dispozitive medicale indispensabile pentru tratarea anumitor boli cardiovasculare, ca si stimulatoarele cardiace, valvele proteice si patch-urile.

Bypass-ul coronarian este o interventie de revascularizare, ce consta in recoltarea unei vene sau a unei artere sanatoase din alta parte a corpului (picior), care este apoi grefata pe artera bolnava. Vena sau artera grefata ocoleste portiunea blocata din artera coronara, aducand sange bogat in oxigen pentru muschiul cardiac.

Operatia de by-pass se poate efectua pe cord batand, off pump, in care nu se mai foloseste aparatul de circulatie extracorporeala, ce reduce riscul operator generat de acesta (sindromul inflamator post-operator). Operatia consta in deschiderea toracelui, pentru a avea acces la inima, fara a opri inima, si crearea unei zone imobile, limitata la 1-2 cm, pentru a crea legatura (anastomoza) intre grefon si artera coronara. Grafturile utilizate in operatia de by-pass sunt vena safena, artera radiala, si artera toracica stanga, denumita si artera mamara interna stanga.

Rolul chirurgiei valvulare este de a corecta defectele aparute la nivelul valvelor cardiace. Pentru corectarea bolilor valvulare se efectuaza proceduri de protezari valvulare sau plastii valvulare.
Pentru pacientii ce sufera de endocardite, stenoze aortice, boala aortica, malformatii, etc, este necesara interventia de implantare percutana de proteza valvulara aoritca TAVI/TAVR. Procedura de implantare consta in introducerea valvei printr-un cateter la nivelul inimii, pacientul fiind sub anestezie generala. Abordarea se face prin doua modalitati:

– Abord transfemural prin punctionarea arterei femurale
– Abord chirurgical transapical-ce consta in a face o incizie minora la nivelul partii stangi a toracelui, ce permite accesul la inima, prin care se va insera proteza.

In cazul in care pacientii sufera de insuficienta aortica, valve bicuspide, dilatari de inel aortic, etc, este necesara interventia de reparare a valvelor sau plastia valvulara.

Chirurgia coronarelor intervine in cazul:

Doresc o programare pentru consultatie la Dr. Calin Popa

Programare