Anevrismul de aorta este o boala de inima destul de raspandita in cazul varstnicilor, in preponderenta in cazul barbatilor si a persoanelor fumatoare. Desi este o afectiune extrem de periculoasa, anevrismul este asimptomatic si poate fi descoperit doar in cadrul unei expertize tomografice sau ecografice pentru a localiza o alta patologie.

Anevrismul de aorta reprezinta dilatarea aortei sau marirea diametrului acesteia cu pana la 50%, pana la rupere, situatia in care intervine decesul. Printre tipurile de anevrisme se enumera si anevrismul de aorta toracica ascendenta si descendenta.

In general, anevrismul de aorta toracica este cauzat de aceiasi factori de risc prezenti si la alte boli de inima, insa in special afectate sunt persoanele cu boli genetice si care sufera de boli ale peretului aortic. Cei mai expusi la riscul de a suferi de anevrisme de aorta toracica sunt persoanele cu sindromul Marfan, o boala ereditara cauzata de o mutatie genetica a cromozomului autozomal 15.

Cea mai periculoasa complicație a anevrismului este ruperea acestuia, care cauzeaza decesul pacientului in cel mai scurt timp. Insa cu ajutorul celor mai noi tehnologii medicale si a expertilor in domeniu, prevenirea rupturii si tratarea anevrismului de aorta toracica sunt mai accesibile ca niciodata.
Asadar, exista doua posibilitati de tratament prin care problema anevrismelor de aorta toracica poate fi solutionata, si anume: tehnica minim invaziva, denumita si endovasculara si chirurgia deschisa.

Tehnica endovasculara este o interventie destul de noua si extrem de performanta in ceea ce priveste tratamentul bolilor de inima, precum anevrismul de aorta toracica. In cadrul acestei interventii pacientului i se va introduce printr-o singura incizie un tub in aorta, pe zona dilatata, astfel incat aceasta sa nu mai fie expusa presiunii sangelui. In acest mod, se evita orice risc de ruptura a aortei. Interventia endovasculara este efectuata intr-un timp destul de scurt, minimizand astfel complicatiile si riscurile aferente interventiei, cat si perioada post-recuperatorie a pacientului. Cu toate acestea, implantarea unui tub endovascular nu este posibila pentru toti pacientii, ci doar in cazurile mai simple sau in cazurile in care o interventie pe cord deschis ar putea fi fatala.

In ceea ce priveste chirurgia deschisa pentru anevrisme de aorta toracica, aceasta tehnica necesita o deschidere a toracelui, inlocuindu-se portiuniea de aorta “defecta” cu o proteza cusuta.
In dependenta de caz, istoricul medical, analize, examinari, dar si de alti factori importanti, se va opta pentru cel mai potrivit tratament, fie endovascular sau cel al chirurgiei deschise in cadrul unei consultatii cu Dr. Calin Popa, specialist in chirurgia cardiovasculara. In cazul celor cu sindromul Marfan se va recomanda, in general, interventia chirurgicala deschisa.

Doresc o programare pentru consultatie la Dr. Calin Popa

Programare