Largirea anormala sau bombarea aortei (cel mai mare vas de sange din corp) nu este considerat o conditie atipica, fiind denumit de catre medicii specialisti anevrism aortic. Largirea sau bombarea afecteaza in general doar o mica parte a vasului. Anevrismul se poate produce in momentul in care un segment al vasului devine slabit si se dilata, putand duce la ruptura acestuia, producand hemoragie.

Aorta este artera ce conduce sangele bogat in oxigen de la inima catre restul corpului. Aproape toate arterele din corp se ramifica de la aorta, ce aprovizioneaza cu sange creierul, alte organe vitale (ficatul, stomacul, intestinul gros, intestinul subtire, maduva spinarii) nervii, oasele si celulele ce permit corpului sa functioneze. Daunele aduse aortei pot sa deterioreze functiile vitale, ducand chiar la deces. Anevrismele de aorta se pot produce in doua locuri:

• Anevrismele de aorta abominala se manifesta in partea aortei ce trece prin mijlocul si partea inferioara a abdomenului.
• Anevrismele de aorta toracia se manifesta in aorta ce trece prin cavitatea toracica. Acestea sunt mai putin comune decat anevrismele abdominale.

Anevrismul aortic este cauzat de ateroscleroza (intarirea arterelor, ce duc la slabirea peretilor arteriali), hipertensiune, leziune a arterei, anormalitate congenitala (sindromul Marfan), varsta inaintata, sifilis.

Sindromul Marfan este o boala genetica ce afecteaza tesutul conjunctiv, ce se caracterizeaza prin dilatarea aortei. Dilatarea provoaca disfunctii ale valvelor inimii, ducand la dislocarea cristalinului si la miopie. Sindromul Marfan afecteaza in principal inima, plamanii, oasele, ochii si maduva spinarii. Simptomele se manifesta prin dificultati in timpul mersului pe jos, vedere slabita, dureri in piept.
In general, pacientii ce sufera de sindromul Marfan sunt foarte inalti, cu bratele si degetele lungi si elastice, prezinta platfus, vergeturi pe piele ce nu au legatura cu scaderea sau cresterea in greutate.

In cazul diagnosticarii sindromului Marfan, nu exista un test specific de laborator, cum ar fi teste de sange sau biopsii. Doctorul specialist se bazeaza pe observatii si pe istoricul medical complet. Nu exista pana in prezent un remediu, existand totusi o serie de tratamente menite sa minimizeze si sa previna complicatiile.

Crosa aortica este segmentul de aorta de unde pornesc vasele care vascularizeaza capul, gatul si membrele superioare. Anevrismul crosei aortice se manifesta prin:

• dispnee de tip inspirator
• disfonie sau voce bitonala
• accese de sughit
• tahicardie
• crize de astm sau disfagie dureroasa
• tulburari circulatorii cerebrale

Doresc o programare pentru consultatie la Dr. Calin Popa

Programare