Anevrismele se pot produce oriunde in aorta, reprezentand o dilatatie a unei artere, cu diametru de 50% mai mare decat dimensiunea normala. Cele mai multe anevrisme de aorta se produc in aorta abdominala, ce poarta denumirea de anevrism aortic abdominal.

Desi cele mai multe anevrisme abdominale sunt asimptomatice in momentul diagnosticarii, cea mai grava complicatie si cea mai des intalnita este ruptura, provocand hemoragie, ce poate duce chiar si la deces.

Anevrismele toraco-abdominale sunt destul de rar intalnite, dar nu sunt mai putin importante. Factorii ce determina aparitia anevrismelor abdominale raman la fel ca la restul bolilor cardiovasculare (fumatul, tensiunea ridicata, colesterol ridicat, obezitate, istoric de boli cardiovasculare in familie), dar in cazul acestora, un factor in plus si determinant il reprezinta bolile genetice (sindromul Marfan – o boala genetica a tesutului conjunctiv; sindromul Loeys – Dietz).

Anevrismele toraco-abdominale sunt asimptomatice, putand fi depistate doar printr-o tomografie sau o radiografie de torace. De regula, pacientii ce sufera de boli genetice (ex. sindromul Marfan – boala genetica ce afecteaza tesutul conjunctiv) sunt sfatuiti sa vina la medicul specialist pentru depistarea anevrismelor, deoarece sansele ca acestia sa le dezvolte sunt ridicate. In cazurile in care anevrismele toraco-abdominale se manifesta, pacientii prezinta probleme respiratorii, dificultate la inghitire, dureri toracice sau de spate. Rata mortalitatii in cazul rupturii anevrismului se apropie de 100%.

Exista doua tehnici chirurgicale pentru tratarea anevrismelor toraco-abdominale, si acestea sunt:

1) Tehnica endovasculara ce presupune implantarea de endoproteza: tehnica minim invaziva, recomandata in cazul situatiilor anatomice mai putin grave. Aceasta operatie se realizeaza prin introducerea unui tub de plastic sau textil, pe zona afectata, ce opreste presiunea sangelui ce cauzeaza ruptura.
2) Chirurgia deschisa se realizeaza prin deschiderea toracelui, dar si al abdomenului (in anumite cazuri). Se inlocuieste zona bolnava cu o proteza de material textil.

Dr. Calin Popa are o vasta experienta si expertiza in domeniul chirurgiei aortice, fiind in masura sa va dea toate informatiile necesare si sa va recomande tratamentul adecvat in functie de fiecare pacient si afectiune, fiind dedicat in totalitate in ingrijirea si tratarea pacientilor ce sufera de orice tip de afectiune aortica.

Doresc o programare pentru consultatie la Dr. Calin Popa

Programare