O interventie chirurgicala de ultima generatie, care s-a dovedit a fi eficienta in tratamentul numeroaselor patologii ale inimii, operatia de bypass coronian efectuata pe cord batand reprezinta o tehnica inovativa, minim-invaziva de revascularizare, practicata de tot mai multi specialisti in domeniu.

Reactualizata odata cu progresul tehnologic, evolutia cercetarilor medicale si folosita pentru imbunatirea fluxului sanguin al inimii la pacientii cu afectiuni severe ale arterelor coronare, operatia de bypass coronarian efectuata pe cord batand este indicata celor care sufera de afectiuni cardiace coronariene si carora alte optiuni de tratament nu le sunt indicate sau nu au dat rezultate destul de satisfacatoare.

Interventia de bypass coronarian efectuata pe cord batand consta in ocolirea zonei de stenoza a vasului cu ajutorul unor grefe sintetice, creand astfel un nou pasaj pentru transportul sangelui bogat in oxigen spre muschiul cardiac. In timpul unei astfel de interventii pot fi inlocuite pana la patru artere coronare, iar intreaga operatiune poate fi efectuata pe cord batand, adica fara necesitatea de a opri inima. Prin aceasta metoda de revascularizare nu se mai foloseste aparatul de circulatie extracorporeala, usurand astfel perioada de recuperare post-operatorie a pacientului si minimalizand riscurile ce pot interveni in timpul operatiei.

Se va realiza doar o mica incizie la nivelul cutiei toracice, iar cu ajutorul ustensilelor speciale, zona operata va fi limitata, de pana la 8-12 cm. Pe langa avantajul sau estetic, operatia de bypass coronarian efectuata pe cord batand, prin sternotomie mediana sau minitoracotomii, reprezinta metoda prin care pacientul isi va imbunatati capacitatea de pompare a inimii, sansele de supravietuire si de mentinere a unui stil de viata activ.

Studiile si rezultate acestei interventii minim-invazive prezinta efecte si imbunatatiri mai mult decat satisfacatoare in ceea ce priveste starea de sanatate a pacientilor operati in procent de 85%. De asemenea, aceasta reduce considerabil riscul unui infarct miocardic si de deces in urmatorii 10 ani dupa efectuarea interventiei.

Doresc o programare pentru consultatie la Dr. Calin Popa

Programare