Anevrismul aortei ascendente sau dilatarile aortei ascendente reprezinta o afectiune cardiologica severa, care presupune marirea anormala si permanenta a diametrului aortei ascendente cu mai mult de 50% decat diametrul normal si care cauzeaza ulterior ruptura peretelui vascular atunci cand diamentrul aortei ajunge la 5.9 cm, provocand hemoragii extrem de grave, care la randul lor, cauzeaza decesul persoanei in cauza.

O maladie frecventa in cazul pacientilor de sex masculin, a persoanelor fumatoare, de obicei cu varsta de peste de 65 de ani, anevrismul aortei ascendente poate aparea, de asemenea, si la pacienti mai tineri, daca acestia sufera de hipertensiune arteriala, hipercolesterolemie sau daca in istoricul medical al familiei s-au mai intalnit astfel de cazuri si anomalii.
Desi in faza incipienta aceasta maladie se manifesta fara simptome, in cazul aortei ascendente in proces de extindere, cea mai evidenta manifestare este oboseala excesiva si foarte rapida, cauzata de insuficienta aortica.

De regula, daca dilatarea aortei ascendente este minora si nu depaseste 4.5 sau 5 cm in cazul pacientilor cu anevrisme familiale, se poate recomanda un tratament medicamentos, in combinatie cu o urmarire ecografica constanta, in cadrul caruia se va tinde spre menținerea tensiunii arteriale la nivelul valorilor normale și administrarea constanta de statine. Cu toate acestea, trebuie retinut faptul ca tratamentul medicamentos este doar unul aditional si nu readuce la dimensiunile normale aorta. Aceasta trebuie inlocuita in mod obligatoriu inainte de a se rupe, evitand astfel o hemoragie extrem de periculoasa si chiar decesul pacientului.

In cazul in care diametrul aortei ascendente depaseste 5 – 5.5 cm, este necesara o interventie de urgenta. Exista doua metode prin care problema dilatarii aortei ascendente poate fi remediata, si anume, prin tehnica minim invaziva a endoprotezei si a chirurgiei deschise.

In cadrul endoprotezei se va introduce, prin intermediul unor mici incizii, un tub din material sintetic care va fi fixat pe anevrism. Astfel circulația sangelui se va efectua prin endoproteza, pereții anevrismului nu vor mai fi apasati, iar riscul de rupere al aortei se va reduce la minim.
In ceea ce priveste interventia chirurgicala pentru dilatarea aortei ascendente, prin aceasta tehnica realizata pe cord deschis se va inlocui segmentul arterial dilatat cu o proteza in forma de tub, la fel din material sintetic.

Ambele interventii realizate de Dr. Calin Popa prezinta rezultate foarte bune, cu o rata a mortalitatii redusa. Cu o vasta experienta profesionala in domeniul cardiologiei vasculare, Dr. Calin Popa va veni in ajutor tuturor persoanelor care sufera de anevrismul aortei ascendente, asigurandu-le o imbunatire vizibila a starii de sanatate, indiferent de metoda pentru care se va opta in cadrul consultatiei si tratamentului.

Doresc o programare pentru consultatie la Dr. Calin Popa

Programare