Disectia aortei este o patologie cardiovasculara si reprezinta o leziune a tunicii medii a peretelui arterial al aortei. Acesta leziune longitudionala se manifesta prin dureri toracice bruste si intense. Mai frecvent intalnita la barbati decat la femei in proportie de 2:1 si in cazul persoanelor cu o varsta inaintata, disectia aortei este cauzata atat de boli ereditare – sindromul Marfan, cat si de afectiuni dobandite pe parcursul vietii – hipertensiune arteriala netratata, displipidemie, etc.

Clasificata dupa DeBakey, disectia aortei poate fi de trei tipuri:

• Tip I – disectie a intregii aorte
• Tip II – disectie a aortei ascendente
• Tip III – disectie a aortei descendente

In acelasi timp, clasificarea Stanford divizeaza acesta boala cardiovasculara in tip A si B – disectie a aortei ascendente, respectiv a aortei descendente.
Intrucat disectia aortei este o urgenta medico-chirurgicala, iar netratarea acesteia creste numarul cazurilor de mortalitate provocate de bolile cardiovasculare, tratamentul chirurgical este recomandat inca de la diagnosticare. Cel mai potrivit si optim tratament chirurgical va varia de la pacient la pacient, in functie de tipul de disectie, de extinderea si de manifestarile acesteia. Obiectivul principal al tratamentului chirurgical pentru disectiile de tip A reprezinta oprirea progresiei disectiei si prevenirea rupturii aortice. In cazul disectiilor de tip B, se va pune accent, in mod prioritar, pe eliminarea riscului de ruptura aortica.

In interventiile chirurgicale pentru disectiile aortei se va folosi abordul clasic, si anume incizia toracica prin care se va ajunge la aorta – sternotomie mediana, utilizandu-se circulatia extracorporeala. Tipul de procedura chirurgicala va fi ales in concordanta cu anumiti factori, si anume marimea radacinii aortice si starea valvei aortice.

Asadar, pentru disectiile in cadrul carora radacina aortica si aorta ascendenta au dimensiuni normale, se pot efectua interventii de urgenta fara modificari patologice acute, cum ar fi introducerea unei grefe tubulare. In cazul in care sunt prezente modificari ale valvei, fie patologice, fie dobandite in timpul vietii, inainte de introducerea grefei supracomisurale, valva aortica va avea nevoie de o proteza. Pentru pacientii cu sindromul Marfan se va practica operatia Bentall, care presupune insertia unei grefe compuse.

In cazul disectiilor de aorta de tip B, tratamentul chirurgical include inlocuirea aortei si fenestrarea chirurgicala sau endovasculara, procedura, de asemenea, aleasa in dependenta de caz, extindere sau complicatii ale disectiei de aorta a pacientului.

Indiferent de metoda chirurgicala aplicata, Dr. Calin Popa se va asigura de bunastarea pre si post-operatorie a pacientului, garantand cele mai bune rezultate, cu riscuri minime, datorita progreselor tehnologice si stiintifice in domeniu, dar si vastei sale experiente dobandite de-a lungul anilor activand ca medic primar de chirurgie cardiovasculara atat in tara, cat si in strainatate.

Doresc o programare pentru consultatie la Dr. Calin Popa

Programare