Bolile inimii si a vaselor de sange se mai numesc si boli cardiovasculare, reprezentand cauza numarul unu de deces in lume, fiind considerate mai periculoase decat cancerul. Hipertensiunea, cardiomiopatia ischemica, tulburarile de ritm pot conduce la infarct sau insuficienta cardiaca, fiind de cele mai multe ori fatale.

In cazul endocarditei, stenozei aortice, bolilor aortice malformatii, etc. este necesara apelarea la interventia chirurgicala. Implantarea de proteza de valva aortica este recomandata in cazul pacientilor cu varsta inaintata sau pacientilor cu boli prea avansate pentru operatia conventionala de inlocuire a valvei aortice. Acest tip de operatie se efectuaza sub anestezie generala, dupa care proteza aortica se introduce printr-o mini-incizie de 5 cm la nivelul coapsei. Proteza se fixeaza in pozitia optima, la nivelul aortei disfunctionale, expandandu-se la forma finala. Perioada de recuperare dupa implantarea protezei este mai redusa decat in cazul interventiei chirurgicale clasice, fiind minim-invaziva.

Endocardita este o inflamatie a stratului intern a inimii, denumit si endocard. Aceasta afectiune se mai numeste si endocardita infectioasa, fiind cauzata de regula de o bacterie. Simptomele endocarditei nu sunt intotdeauna grave, dezvoltandu-se incet, in timp. In stadiul incipient al endocarditei, simptomele sunt similare cu gripa sau pneumonia, motiv pentru care multe dintre cazuri raman nediagnosticate. Semnele si simptomele grave a endocarditei sunt prezenta sangelui in urinare, picioare si stomac umflat, scadere in greutate, dificultate in respiratie, tusa, splina marita, murmur al inimii. Totodata, mai pot aparea schimbari in culoarea pielii, puncte rosii sau vinetii sub degete sau unghii, vase sparte de sange ce apar sub forma de puncte rosii in zona albului ochiului, in interiorul obrajilor, in cerul gurii sau pe piept.

Cauzele ce duc la aparitia enocarditei sunt prezenta germenilor in sange, igiena dentara precara, bolile cu transmitere sexuala, folosirea acelor contaminate, procedura dentara ce implica si taierea gingiei. Totodata, un risc ridicat de aparitie a endocarditei este in primul an dupa efectuarea operatiilor pe inima (valva artificiala, introducerea de cateter).
Aorta este artera principala de transportare a sangelui de la inima la restul corpului. In cazul stenozei aortice, valva nu se deschide in totalitate, ducand la un debit scazut de sange de la inima.

Stenoza aortica poate fi prezenta de la nastere (congenital), dar majoritatea oamenilor o dezvolta pe parcursul vietii. Stenoza aortica nu se manifesta in stare incipienta, ci doar in momentul in care boala inainteaza. Simptomele includ disconfort in piept, tusit (cu sau fara sange), probleme de respiratie la efort fizic, senzatia rapida de oboseala, palpitatii, lesin, senzatie de slabiciune sau ameteli.

Murmurul inimii sau orice alt sunet anormal al inimii este un semn al bolii, de accea investigarea incipienta se realizeaza cu ajutorul stetoscopului. Stenoza aortica este de cele mai multe ori detectata printr-un test numit ecocardiograma.
Printre bolile inimii, se mai numara boala Von Willebrand (coagulopatie ereditara ce se manifesta prin sangerari repetate), anevrism aortic (caracterizat prin slabirea si umflarea peretului aortei, datorita varstei, fumatului, obezitate, diabet zaharat, tensiune arteriala crescuta), anevrism aortic, insuficienta aortica, sistoza aortica, ateromatoza aortica.

Dr. Calin Popa este in masura sa va ofere toate informatiile necesare referitor la bolile de inima si la tratamentele potrivite fiecarui pacient. Este important de precizat ca bolile cardiovasculare pot fi evitate prin renuntarea la fumat, greutate normala a corpului, valoare redusa a tensiunii arteriale, colesterol in limite normale, alimentatie sanatoasa, activitate fizica adecvata si evitarea stresului.

Doresc o programare pentru consultatie la Dr. Calin Popa

Programare