DSA (defectul de sept interatrial) este caracterizat ca si cea mai comuna anomalie cardiaca congenitala, prezenta la adulti. Defectul de sept interatrial reprezinta o gaura in peretele dintre cele doua incaperi ale inimii, care este prezenta inca de la nastere (congenital), putand cauza deteriorari atat la inima, cat si la plamani. Un adult ce a avut DSA nedetectat poate suferi de atac de cord sau tensiune arteriala ridicata la plamani (hipertensiune pulmonara). In cazul defectului de sept interatrial, chirurgia este necesara pentru a preveni complicatiile.

Majoritatea nou-nascutilor ce sufera de defectul de sept interatrial nu prezinta semne sau simptome, dar in cazul adultilor, acestea apar la varsta de 30 de ani, fiind rareori cazuri in care apar si la varste mai inaintate, si includ:

• Dificultate in respiratie (dispnee), in special la efectuarea exercitiilor fizice
• Oboseala
• Picioare, talpi si abdomen umflat
• Tahicardie
• Infectii frecvente ale plamanilor
• Infarct
• Murmur al inimii (un suierat al inimii ce poate fi auzit doar cu ajutorul stetoscopului)

Doctorii specialisti sunt de parere ca defectiunile inimii aparute la nastere (congenitale) se datoreaza unei erori in dezvoltarea si formarea inimii. Defectul de sept interatrial (DSA) permite sangelui oxigenat sa curga din atriul stang in atriul drept. Daca defectul de sept interatrial este largit, volumul extra de sange poate sa inunde plamanii, ducand la suprasolicitarea inimii. Daca nu este tratata, partea dreapta a inimii se va largi si va deveni slabita. Daca acest procedeu continua, presiunea sangelui din plamani creste, ducand la hipertensiune pulmonara.
Factorii de risc ce duc la aparitia defectului de sept interatrial sunt deseori legati de probleme genetice, cum ar fi sindromul Down. Daca aveti probleme cu inima, sau aveti un copil ce prezinta anomalii ale inimii, un test genetic poate estima sansele ca un viitor copil sa sufere de DSA.

Cauzele sunt:

• Rubeola – infectarea cu rubeola in primele luni ale sarcinii cresc sansele ca fatul sa aiba DSA
• Consumul de droguri, alcool si tutun, sau expunerea la anumite substante, in timpul sarcinii
• Diabet sau lupus
• Obezitate
• Fenilcetonuria (PKU) – o boala rara ce se caracterizeaza prin cresterea nivelelor unui amino acid denumit fenilalanina. Netratata, aceasta crestere poate cauza dizabilitati intelectuale, retard mintal, tulburari ale pielii de tipul eczemei.

Un defect mic de sept interatrial nu cauzeaza probleme grave in majoritatea cazurilor. In schimb, defectele mari de sept interatrial pot cauza probleme grave, in unele cazuri chiar letale, cum ar fi infarct si aritmii. Alte complicatii mai putin grave sunt hipertensiunea pulmonara si sindromul Eisenmenger (hipertensiune pulmonara cu inversarea suntului).
Tratamentele pot preveni sau ajuta la ameliorarea multor complicatii. Este indicata si esentiala vizita la doctorul cardiolog, care va efectua o serie de investigatii, cum ar fi ecocardiograma, test cu raze X in zona pieptului, electrocardiograma, ecografie si tomografie computerizata. Cea mai recomandata metoda de tratament este cea chirurgicala, fiind indicata repararea defectului de sept interatrial la o varsta frageda, pentru a preveni complicatiile ca si adult. Inainte de orice tip de operatie chirurgicala, doctorul va evalua starea pacientului, ce il va determina sa aleaga cea mai adecvata si potrivita metoda chirurgicala. DSA se poate trata prin tehnica clasica (taietura prin mijloc) sau prin abord minim (incizie 5-7 cm) pe partea dreapta a toracelui.

Pacientii adulti care au efectuat operatia de tratare a defectului de sept interatrial trebuie sa mearga la control regulat pentru prevenirea complicatiilor, cum ar fi hipertensiunea pulmonara, atac de cord sau probleme legate de valve. Este important de retinut ca un stil de viata sanatos este indicat dupa o astfel de interventie, o dieta bogata in fructe si legume, exercitii fizice de mentinere si prevenirea infectiilor.

Doresc o programare pentru consultatie la Dr. Calin Popa

Programare