Localizata in partea stanga a inimii si fiind cea mai importanta din cele patru valve aflate la nivelul pieptului, valva mitrala este responsabila de circulatia sangelui dinspre atriul stang spre ventriculul stang. Din cauza anumitor conditii patologice, numite si valvulopatii, functionalitatea acesteia poate fi distorsionata, iar persoana in cauza supusa mai multor riscuri de sanatate in caz de netratare.

Cauzate de boli ereditare sau de anomalii ale structurii cardiace, patologiile valvei mitrale, cum ar fi stenozele mitrale si endocarditele, necesita o abordare chirurgicala pentru a fi corectate. In unele cazuri in care stadiul bolii este unul avansat, va fi necesara o inlocuire completa a valvei cu o proteza, fie mecanica sau biologica. Pe langa corectarea valvulopatiilor, se pot efectua si interventii chirurgicale in cazul unor proteze implantate anterior, care sunt degenerate sau disfunctionale.
Interventiile de protezari ale valvei mitrale se realizeaza prin sternotomie mediana, cu circulatie extracorporeala si in hipotermie moderata, insa, acestea pot fi realizate, de asemenea, prin abordul minim invaziv, asistat de aparate video, evitand astfel taierea sternului.

Protezele folosite pentru inlocuirea valvei mitrale in cadrul unei interventii chirurgicale, asa cum a fost mentionate anterior, pot fi de doua tipuri – mecanice si biologice, iar in alegerea celei optime si potrivite pacientului se va tine cont de anumiti factori, precum varsta, sexul pacientului, dar si gravitatea patologiei.

Proteza mecanica este folosita in majoritatea cazurilor, datorita constructiei cu o durata de viata nedeterminata si se adreseaza persoanelor cu vasta de pana la 65 de ani, care au o speranta de viata indelungata si care nu prezinta contraindicatii la tratamentul anticoagulant. Este important de retinut faptul ca in urma insertiei unei proteze mecanice, pacientul va fi nevoit sa-l urmeze in mod strict pentru a evita formarea cheagurilor de sange.

In acelasi timp, proteza biologica, realizata din tesut animalic, de obicei din porc domestic sau din vitel, este, in general, recomandata persoanelor cu varsta de peste 65 de ani, femeilor tinere care doresc sa aiba copii pe viitor, dar si persoanelor carora tratamentul anticoagulant le este contraindicat sau interzis. In comparatie cu proteza mecanica, cea biologica insa nu are o durata de viata nedeterminata si va necesita o inlocuire in timp.

Operatiile pt protezare sau plastie mitrala se fac de obicei prin abord anterior (sternotomie = sectiunea osului din mijlocul pieptului), abord care este comod pentru chirurg, ofera o “lumina” buna si este calea de abord cea mai folosita. De data mai recenta, dar foarte buna este tehnica prin abord minim invaziv; aceasta tehnica presupune montarea circuitului de deviere extracorporeala printr-o mica incizie la nivelul coapsei, iar abordul propriu-zis se face printr-o incizie de 5-8 cm la nivelul toracelui drept, undeva sub san. In aceste cazuri vindecarea si recuperarea sunt mai rapide si nu in ultimul rand cicatricea va fi mai estetica. Trebuie totusi precizat ca exista unele situatii care contraindica abordul minim-invaziv.

Operatiile de plastie sau protezare mitrala reprezinta in jur de 20-30% din totalul operatiilor practicate de doctor Calin Popa in echipa cu care lucreaza, avand o buna experienta in tratamentul bolilor valvei mitrale, de asemenea in repararea (plastia) valvei mitrale cu o rata de succes a plastiei de peste 98% si de asemenea una dintre cele mai mari experiente din tara in abordul minim invaziv pentru tratamentul chirurgical al patologiei valvei mitrale.

Datorita atat progreselor tehnologice si stiintiice, cat si vastei experiente a dr. Calin Popa, medic primar de cardiologie vasculara, tratamentul chirurgical este considerat o solutie moderna si eficienta in combaterea patologiilor valvei mitrale, in eliminarea riscurilor aferente, dar si in imbunatatirea stilului de viata in general. Prin eliminarea completa a valvei bolnave si inlocuirea acesteia cu o proteza moderna, fie ea mecanica sau biologica, dr. Calin Popa va reduce traumele, durerea si riscul de complicatii aferente valvulopatiilor, oferind pacientilor sai in acelasi timp siguranta unui tratament modern si cu riscuri minime.

Doresc o programare pentru consultatie la Dr. Calin Popa

Programare