Chirurgia vasculara cuprinde diagnosticarea si un managament cuprinzator al afectiunilor sistemului sanguin, mai exact al arterelor, venelor si limfaticelor. Specialistii in chirurgia vasculara trebuie sa aiba o experienta semnificativa in ceea ce priveste toate aspectele legate de tratarea pacientilor care sufera de diverse boli vasculare, aceasta incluzand diagnosticarea, tratamentul medical precum si tehnicile chirurgicale si endovasculare reconstructive.

Boala arteriala periferica este principala afectiune care necesita interventia chirurgicala vasculara, afectand peste 20% din populatia adulta de peste 65 de ani. In Romania, aceasta afectiune este inca subdiagnosticata, pacientii ajungang la specialisti in stadii critice.

Arterele, principalele vase care transporta sangele de la inima la tesuturi pot fi afectate in doua moduri: se pot obstructiona / infunda, prin depunere de placi ateromatoase (formate din colesterol si material lipidic), caz de ateroscleroza, sau se dilata si cauzeaza anevrisme. In timp, ateroscleroza va genera angina pectorala, AIT – accident ischemic tranzitoriu), stari de vertij, continuand cu agravarea simptomelor si generand insuficienta coronariana, infarctul miorcardic, insuficienta sau chiar infarct renal, accidente vasculare, insuficienta circulatorie perifierica, etc. Din cauza unei diagnosticari tarzii, spre exemplu, in cazul unui anevrism de aorta, rata mortalitatii e de 90%.

In ceea ce priveste venele, acestea sunt vasele care transporta sangele de la tesuturi la inima, principala afectiune a acestora fiind boala varicoasa. In principiu, este printre putinele, daca nu singura boala venoasa cu rezultate bune dupa chirurgie si in cazuri incipiente poate fi adresata si prin intermediul procedurilor minim invazive ca scleroterapia sau tratamentul laser sau endoluminal si radiofrecventa. In ceea ce priveste vasele limfatice, in momentul in care acestea se blocheaza, vor produce modificari la nivelul membrelor inferioare, cauzand cresterea dimensiunilor. Din pacate, interventii chirurgicale in acest sens nu exista, dar se poate incerca o abordare adjuvanta prin masaje.

Un chirurg vascular trebuie sa aiba cunostinte si o experienta vasta in tratarea afectiunilor vasculare, inclusiv evaluarea clinica, testarea non-invaziva, ecografia doppler si alte teste utilizate in diagnosticarea bolilor vasculare. Managementul afectiunilor vasculare include screening-ul si monitorizarea, terapia medicamentoasa, gestionarea factorilor de risc si a plagilor.

Chirurgia vasculara intervine in cazul:

Doresc o programare pentru consultatie la Dr. Calin Popa

Programare