Arterele carotide sunt vasele prin care curge sangele de la inimă (arcul Aortic) la creier. Exista o artera carotida pe fiecare parte a gatului, unde se poate simti pulsul. Ingustarile (stenozarile) pe aceste vase pot cauza tromboze (blocaje cauzate de cheaguri de sange), sau pur si simplu scaderea fluxului de sange si in acelasi timp nutrientilor si oxigenului, care pot conduce la leziuni ischemice (de lipsa de oxigenare). Aceste intreruperi al circulatiei sangelui spre creier (denumit accident cerebral vascular) pot sa duca la leziuni permanente.
Accidentele cerebrale vasculare (AVC) sunt cauzate de o oprire brusca a sangelui spre o anumita portiune a creierului. Exista doua mari cauze a declansarii AVC-urilor de cauza ischemica:

1. Ritm neregulat al inimii, denumit si fibrilatie atriala – transforma contractiile muschiului cardiac in vibratii ceea ce duce la scaderea vitezei de curgere a sangelui si prin aceasta, formarea trombilor intracardiaci. Acesti trombi vor fi lansati in circulatie si pot ajunge, prin intermediul arterelor carotide, la un vas cerebral. Cu fiecare zi in care aritmia ramane netratata, creste riscul de AVC.

2. Ingustarea (stenozarea) arterelor carotide – acest fenomen se intampla din cauza aterosclerozei (depunerea colesterolului in peretele vaselor). Aceste placi ingusteaza carotidele cu doua consecinte: scade fluxul cerebral (care in sine poate provoca leziuni) si creste presiunea in vase, care prin leziuni ale placii de ateroscleroza poate forma trombi. Trombii respectivi, pot bloca total lumenul, sau se pot rupe de pe placa lansandu-se spre un vas cerebral in ambele cazuri ducand la AVC. Riscul evenimentului creste cu ingustarea vaselor.

Blocajele arterei carotide nu prezinta simptome de cele mai multe ori, facandu-se resimtite doar in momentul intreruperii fluxului sanguin catre creier. Odata ce o parte a creierului este privata de sange, aceasta inceteaza sa functioneze. In momentul in care simptomele se manifesta, pacientul experimenteaza pierdere de vedere la un ochi sau la ambii, dificultate sau neclaritate in vorbire, dificultate in gasirea cuvintelor sau a exprimarii, slabiciune sau amorteala la un membru, amorteala faciala, dificultate in echilibru sau in mers.

Factorii de risc ce duc la declansarea AVC-ului sunt fumatul, presiunea arteriala ridicata (hipertensiune), colesterol ridicat, diabet, varsta inaintata (peste 70 de ani). Cel mai bun tratament impotriva ingustarii arterei carotide este incetinirea progresului. In cazul hipertensiunii si a colesterolului ridicat, scaderea in greutate si exercitiile fizice duc la scaderea presiunii arteriale, si ar trebui sa devina o activitate zilnica in cadrul programului de tratament pe langa medicatia antihipertensiva si hipolipemianta (medicatie care scade nivelul de colesterol sanguin).

Descoperirea blocajului in artera carotida se face prin ascultarea cu un stetoscop a fluxului sanguin din gat. Ingustarea arterei creaza un sunet asemanator suieratului si este confirmata prin ecografie sau angiografie. Fiecare pacient ce are sau risca sa aiba un blocaj al arterei carotide, ar trebui sa primeasca tratament medical agresiv pentru a stopa blocajul si a preveni AVC-ul. Tratamentul include modificare in stilul de viata, administrarea de medicamente care scad colesterolul, aspirina, si medicamente ce scad presiunea arteriala. O procedura de eliminare a blocajului este necesara, in cazul in care ingustarea devine grava sau daca pacientul resimte simptomele unui AVC.

Doresc o programare pentru consultatie la Dr. Calin Popa

Programare