Anevrismul de aorta reprezinta dilatarea unei sectiuni ale arterei principale a organismului, ce conduce sangele oxigenat de la inima catre restul corpului. Ruptura de aorta se produce in momentul in care zona anevrismului este dilatata si slabita, putand declansa hemoragii interne, ce duc chiar la deces.

Cele mai frecvente tipuri de anevrisme se produc in zona abdomenului si in zona toracica, fiind denumite anevrisme de aorta ascendenta si descendenta. Anevrismele de aorta abdominala (AAA) se clasifica in functie de localizarea acestora: infrarenala si suprarenala. AAA se dezvolta deseori lent, fara sa manifeste simptome, facandu-le foarte greu de detectat. In unele cazuri, anevrismele nu se rup, ramanand de dimensiuni mici, fara a se largi.

Cu cat anevrismul de aorta abdominala se dilata, unii oameni pot sa experimenteze simptome de genul: pulsatii langa buric, durere constanta si intensa in abdomen sau in partile laterale a abdomenului, dureri de spate. Desi, cauza exacta a declansarii anevrismelor de aorta abdominala nu sunt cunoscute, o serie de factori pot sa influenteze negativ, si anume:

• Fumatul – duce la slabirea peretelui aortei
• Ateroscleroza – se formeaza atunci cand grasimea sau alte substante se formeaza in captuseala unui vas de sange
• Tensiune arteriala ridicata
• Boli ale vaselor de sange in aorta
• Infectii in aorta
• Trauma – ex: accidentele de masina pot cauza anevrisme abdominale
• Cauze ereditare
• Varsta – un AAA se formeaza in cele mai multe cazuri la persoanele cu varsta de peste 65 de ani

Majoritatea cazurilor de anevrism de aorta subrenala se extind de la artera renala. Deoarece 60% din cazurile de anevrism de aorta subrenala se trateaza acum prin corectie endovasculara a anevrismelor de aorta (EVAR), doar cateva au nevoie de repararea prin procedura chirurgicala conventionala. In tratarea AAA se folosesc doua tipuri de metode chirurgicale: metoda deschisa (conventionala) si metoda endovasculara (EVAR).

Metoda chirurgicala clasica presupune deschiderea abdomenului, eliminand sectiunea afectata a aortei si inlocuirea acesteia cu un tub sintetic (graft). Dupa acest tip de operatie, perioada de recuperare poate sa depaseasca 1 luna.

Interventia chirurgicala endovasculara (EVAR) presupune abordul arterei femurale, realizandu-se endoanevrismorafia locului de ruptura, dupa care se endoprotezeaza aorta folosind proteze speciale, pacientul aflandu-se in tot acest timp sub anestezie generala. Acest tip de interventie este mai putin invaziva, necesitand o perioada de recuperare mai mica, dar putandu-se face doar pe aproximativ 30% din pacientii ce sufera de AAA. Este important de discutat cu doctorul cardiolog daca sunteti sau nu un bun candidat pentru acest tip de procedura chirurgicala. In ambele variante, rata de supravietuire pe termen lung este aceeasi.

Complicatiile intraoperatorii in cazul interventiei endovasculare sunt sangerarile la nivel inghinal, ruptura aortei sau a arterelor iliace, migrarea endograftului.
Optiunile de tratament in cazul anevrismelor de aorta abdominala variaza in functie de mai multi factori, ce includ localizarea si marimea acestuia, varsta si alte conditii ce pot duce la marirea riscului in timpul operatiei clasice sau endovasculare. Doctorul specialist va discuta toate aceste detalii cu dumneavoastra pentru a va putea recomanda cel mai potrivit tratament individual.

Doresc o programare pentru consultatie la Dr. Calin Popa

Programare