Arteriopatia obliteranta, denumita si arterita este o patologie arteriala cronica in cadrul careia diametrul arterelor este redus considerabil, avand ca si consecinta reducerea fluxului sangvin in tesuturi. Aceasta se manifesta, de regula, la nivelul membrelor inferioare si in cazul pacientilor inaintati in varsta (peste 50 de ani), in preponderenta la barbati. Cu toate acestea, arteriopatia poate fi intalinita si la nivelul inimii si al carotidelor.

Principalul factor de risc al acestei afectiuni este ateroscleroza, insa fumatorii, persoanele care sufera de diabet zaharat si hipertensiune arteriala sunt, de asemenea, supusi unui mare risc de a fi afectati de aceasta boala.

Evolutia arteriopatiei obliterante aterosclerotice a membrelor inferioare se poate clasifica in stadii, pe parcursul carora durerea (claudicatia) se intensifica, cauzand pacientului disconfort major in timpul mersului sau efectuarii unui efort.

• Stadiul 1 – etapa asimptomatica, claudicatia nu este prezenta
• Stadiul 2 – claudicatie intermitenta la peste 200 de metri de mers
• Stadiul 3 – claudicatie intermitenta la mai putin de 200 de metri de mers
• Stadiul 4 – claudicatie si in repaus, aparitia tulburarilor trofice, ulcerelor cutanate, necrozei pana la gangrena

Pentru stabilirea diagnosticului, pacientul ce sufera de aceasta afectiune va fi supus unor examinari ecografice si imagistice, precum Echo-Doppler arterial, arteriografia si Angio-computer tomografia.
Este important de retinut ca pe langa examinarile aferente acestei patologii arteriale, pacientul trebuie sa se asigure ca nu sufera de alte afectiuni la nivelul arterelor, precum cele coronariene sau carotidiene. In cazul in care pacientul este diagnosticat pozitiv cu aceste stari patologice, tratamentul lor va fi prioritar.

De asemenea, pacientii trebuie sa retina faptul ca pe langa tratamentul medicamentos si ingrijirile medicale sau interventiile chirurgicale, vindecarea arteriopatiei cronice obliterante aterosclerotice a membrelor inferioare presupune si modificarea stilului de viata. Renuntarea la fumat, mentinerea unei diete echilibrate reprezinta factori-cheie pentru insanatorirea pacientului si bunastarea lui generala.

In ceea ce priveste tratamentul chirurgical al arteriopatiilor, acesta poate fi de doua tipuri, si anume – interventional (angiologic), realizat prin dilatari arteriale si plasare de stenturi si chirurgical, prin intermediul bypass-ului, endarterectomiei sau al plastiilor arteriale.

In cadrul tratamentului angiologic, vasul afectat va fi dilatat si largit, iar ulterior ii va fi introdus un tub (stent) pentru a-l mentine deschis. Aceasta procedura va fi urmata de un tratament antiagregant. In dependenta de caz si evolutia patologiei, pentru tratament poate fi aplicata si tehnica de bypass, prin intermediul careia portiunea blocata a vasului va fi ocolita cu un alt vas din organism sau cu un tub special, numit si grefon. Interventia de bypass poate fi efectuata suprainghinal si infrainghinal pentru operatiile la nivelul membrelor inferioare.

Un alt tip de interventie chirurgicala aplicabil conditiei de arteriopatie cronica obliteranta aterosclerotica a membrelor inferioare este plastia arteriala, care presupune abordarea directa a arterei si incizia acesteia pe lungimea leziunii, indepartand astfel placa de aterom, producatoare si responsabila de stenoza arterei.
Ultima solutie terapeutica – amputatia este aplicabila doar in cazurile pacientilor cu gangrena, atunci cand functionalitatea si viabilitatea zonei afectate a membrelor inferioare este compromisa definitiv, iar viata pacientului este pusa in pericol.

Doresc o programare pentru consultatie la Dr. Calin Popa

Programare