Bypass-urile “anatomice” (aorto-femural, femuro-popliteu, etc.) nu pot fi intotdeauna utilizate in tratamentul bolilor arteriale ocluzive periferice, din cauza mai multor factori, precum unele boli asociate care sporesc riscul interventiei chirurgicale, infectii si reinterventii sau, in general, starea de sanatate a pacientului.

Pentru aceste cazuri ale pacientilor care nu pot beneficia de interventia de bypass anatomic, intervine bypass-ul extra-anatomic, o procedura alternativa revascularizarii chirurgicale, prin intermediul careia se evita deschiderea cavitatii toracice. Termenul extra-anatomic face referire la protezele plasate in pozitii anatomice diferite fata arterele suntate, care la randul lor reduc substantial riscul unor complicatii in timpul interventiei chirurgicale.

Printre cele mai frecvent utilizate bypass-uri extraanatomice se numara:
• bypass-ul carotido-subclavicular
• bypass-ul axilo-axilar
• bypass-ul axilo-femural

Toate aceste interventii chirurgicale vor fi efectuate de chirurgul cardiovascular in concordanta cu starea si afectiunile fiecarui pacient in parte. Eligibili exclusiv pentru bypass-ul extra-anatomic sunt pacientii care sufera de ocluzii in segmentul arterial aortoiliac, sufera de contaste sau de leziuni tegumentare la nivelul picioarelor, de traumatisme vasculare asociate cu destructii tisulare adiacente extinse si de infectii bacteriane severe.

Un avantaj al procedurii de by-pass extra-anatomic, denumit si “de ocolire” este faptul ca acesta mobilizare imbunatita a muschilor si tesutului subcutanat pentru a acoperi defectul de tesuturi moi format si permite o debridare mult mai potrivita a tesuturilor fara functii vitale.
Doar in urma unei evaluari complexe postoperatorii, medical chirurg va fi in stare sa recomande cea mai practica, accesibila si potrivita optiune de bypass extra-anatomic.

In functie de investigatiile obligatorii preoperatorii inainte de efectuarea unui bypass extra-anatomic, chirurgul si anestezistul vor stabili daca interventia chirurgicala se va efectua sub anestezie rahidiana sau anestezie generala. Este important de retinut ca exista anumite riscuri in timpul interventiei si dupa, cum ar fi sangerarea, recuperarea sau vindecarea incetinita, decesul, complicatii ulterioare ale simptomatologiei. Anume din acest motiv, este indicat ca dupa efectuarea unui bypass extra-anatomic, sa se efectueze controale periodice in intervale de timp la medicul chirurg si sa se mentina un regim igieno-dietetic pe care pacientul il va urma cu strictete pe toata perioada vietii sale.

Doresc o programare pentru consultatie la Dr. Calin Popa

Programare