Glandele suprarenale numite si adrenergice sunt doua glande de dimensiuni mici, localizate in zona superioara rinichilor. Datorita faptului ca acestea secreta hormoni esentiali pentru organism, rolul lor si buna lor functionare este mai mult decat vitala. Glandele suprarenale sunt formate din doua portiuni – zona exterioara – corticosuprarenala si zona interioara – medulosuprarenala.
Portiunea exterioara este responsabila pentru producerea hormonilor, cum ar fi glucocorticoizii, mineralocorticoizii, androgenii si estrogenii. Pe de alta parte, portiunea interioara produce hormonii de adrenalina si noradrenalina.

Din pacate, la nivelul acestor doua glande pot aparea diverse afectiuni sau formatiuni tumorale, care pot provoca la randul lor, complicatii grave, precum hipertensiunea arteriala, insuficienta cardiaca, accidentul vascular cerebral si intoleranta la carbohidrati. Tumorile glandei suprarenale pot fi de mai multe tipuri si variaza in functie de localizarea lor, fie in partea corticosuprarenala sau cea medulosuprarenala.

Una dintre afectiunile medulosuprarenale intalnite este feocromocitomul, o tumoare endocrina benigna, in 90% din cazuri, cauzata in proportie de 25% de factorul ereditar in cadrul careia se secreta catecolamina (adrenalina si noradenalina) cu efecte extrem de periculoase pentru organism.

In principiu, se manifesta prin crize de cefalee, transpiratii, palpitatii, greata, hiperglicemie si tahicardie si fluctuatii de tensiune. Diagnosticul poate fi stabilit pe baza investigatiilor imagistice si prin determinarea valorilor exacte de adrenalina si noradrenalina in sange si urina.

Tratamentul pentru cazurile de feocromocitom este chirurgical si implica extragerea chistului de tumoare. Interventia poate fi efectuata prin abord clasic sau prin tehnica laparoscopica, in functie de analizele pre-operatorii, starea generala de sanatate a pacientului, dimensiunea si localizarea tumorii, cat si de indicatiille dr. Calin Popa, medic primar de cardiologie vasculara.

In cazurile in care tumoarea glandei suprarenale benigne are dimensiunea mai mare de 10 cm este recomandat abordul pe cale deschisa, in restul cazurilor se va opta pentru metoda minim invaziva, laparoscopia. In perioada post-operatorie vor fi monitorizate atat tensiunea arteriala, cat si nivelul hormonilor din sange.

Desi asimptomatica, tumoarea la nivelul glandelor suprarenale este o afectiune extrem de periculoasa, a carei monitorizare trebuie sa fie constanta, pentru a elimina riscul de dezvoltare al acesteia inca din stadiu incipient. Tratamentul chirurgical oferit de dr. Calin Popa pentru excizia tumorilor glandei suprarenale, fie prin abordul clasic sau laparoscopic, ofera prognoze de vindecare mai mult decat satisfacatoare in cazul formelor benigne si garanteaza o imbunatatire vizibila a starii de sanatate.

Doresc o programare pentru consultatie la Dr. Calin Popa

Programare