Hipertensiunea arteriala este o afectiune frecventa, ce are consecinte grave, considerat cel mai mare factor de risc pentru bolile cardiovasculare. Netratata corespunzator, hipertensiunea arteriala poate duce la pierderea progresiva a functiei renale deoarece tensiunea ridicata afecteaza si vasele sangvine ale rinichilor, ducand la deteriorarea acestora.

Stenoza arterei renale este tot mai des intalnita, datorita aterosclerozei si fibrodisplaziei (dezvoltarea sau cresterea anormala a celulelor din peretii arterei renale), dar si a altor factori de risc cum ar fi fumatul, hipertensiunea, dislipidemiile si diabetul zaharat. Stenoza arterei renale (SAR) este caracterizata prin scaderea in diametru (ingustarea) lumenului arterei renale principale. Stenozele de artera renala au un grad lent de evolutie, manifestandu-se dupa mai multi ani. Frecvent, simptomele stenozelor de artera renala sunt reprezentate de hipertensiunea arteriala si nefropatie ischemica.

Pentru reglarea tensiunii arteriale, rinichii joaca un rol important datorita secretiei numita renina. In cazul ingustarii sau blocarii arterelor renale, rinichii nu mai pot functiona la capacitate maxima, pentru a controla tensiunea arteriala, ducand la hipertensiune renovasculara. Hipertensiunea renovasculara consta in cresterea presiunii arteriale sistemice, datorita unui obstacol pe artera renala principala (stenoza de artera renala). Diagnosticarea stenozei de artera renala se efectueaza printr-o arteriografie renala, iar in unele cazuri, se practica dezobstructia vasului cu sau fara implantare de stent-tub sintetic care mentine vasul deschis (angioplastie a arterei renale).

Cauzele si factorii de risc in cazul hipertensiunii arteriale renovasculare sunt reducerea arterei unui rinichi, iar insuficienta renala apare cand ambele artere ale ambilor rinichi sunt ingustate. Stenoza arterei renale se datoreaza insuficientei renale cronice (insotite sau nu de hipertensiune), adica scaderea eliminarii prin urina a apei si sarii si producerea de catre rinichiul care este sarac perfuzat a unor substante care determina o constrictie a arterelor.

Obiectivele tratamentului sunt de mentinerea sub control a tensiunii arteriale, mentinerea functiei renale si evitarea efectelor adverse si a complicatiilor iatrogene. Tratamentul stenozei renale se poate efectua medical sau chirurgical (in cazul in care procedurile endovasculare au esuat). Tratamentul medical presupune administratrea de medicamente antihipertensive (inhibatori de enzima de conversie, blocante ale canalului de calciu, diuretice, beta-blocante). Cu toate, acestea, interventia chirurgicala este mai recomandata decat tratamentul medicamentos.

Procedurile utilizate pentru deschiderea arterelor renale blocate sunt asemanatoare cu tehnicile de tratare a arterelor blocate coronare. Tratamentul chirurgical de revascularizare renala se face prin operatii de bypass aorto- renal cu vene safene si/sau artere autologe. Chirurgia de bypass consta in conectarea rinichiului cu aorta prin intermediul unei vene sau a unui tub sintetic. Prin aceasta interventie, sangele va ocoli artera renala obstrucata, circuland pe o cale alternativa. Perioada postoperatorie pentru normalizarea tensiunii arteriale poate dura si pana la 6 luni.

Doresc o programare pentru consultatie la Dr. Calin Popa

Programare