Arterele din interiorul membrului inferior sunt numeroase, avand diverse functii in organism. Artera poplitee este cea situata in spatele genunchiului, in continuarea arterei femurale, ramificandu-se in artere mai mici care hranesc articulatiile si iriga oasele, muschii si pielea inainte de a se imparti in artera tibiala anterioara si posterioara.

Din cauza anumitor disfunctii, la nivelul arterelor se pot dezvolta anumite afectiuni, anevrismele arteriale fiind dilatatii ale arterei intr-un anumit segment, numite si „ucigasi tacuti” din cauza faptului ca de foarte multe ori nu prezinta simptome decat atunci cand se rupe anevrismul, consecintele putand fi fatale. Anevrismul popliteu este al doilea cel mai frecvent, dupa anevrismele de aorta abdominala, reprezentand 80% din anevrismele arterelor periferice. Este foarte important insa ca o afectiune de acest gen sa fie depistata din timp astfel incat tratamentul sa fie posibil si cu succes.

O persoana poate fi suspecta de anevrism de artera poplitee atunci cand aceasta are sau a mai avut un anevrism de aorta, simte o pulsatie sau apar dureri in spatele genunchiului, atunci cand apar fenomene de insuficienta venoasa, sau manifestari de ischemie acuta cu degete necrotice si dureri bruste la nivelul gambei. Avand in vedere faptul ca aceste simptome pot aparea sau nu in cazul unui anevrism popliteu, investigatii si alte analize periodice trebuiesc facute constant, la anumite intervale de timp, ca niste controale de rutina.

Daca nu este descoperit si tratat din timp, un anevrism popliteu poate prezenta complicatii incluzand gangrenarea membrului inferior in urma rupturii trombului (cheagul de sange). Printre metodele folosite pentru a diagnostica anevrismul de artera poplitee se numara ecografia Duplex arteriala (care asigura cel mai inalt grad de exactitate), angioCT, angio RMN si angiografie digitala cu substractie.

In urma diagnosticarii acestei afectiuni se incepe pregatirea pentru cura chirurgicala a anevrismului popliteu si se poate efectua in 3 feluri dupa cum urmeaza:

– Interpozitionarea venei safena a pacientului care este un conduct natural, ori a unui graft PTFE, sau Dacron, care sunt sintetici, pentru extirparea partiala sau totala a anevrismului si de asemenea pentru refacerea fluxului arterial
– Bypass cu vena safena sau grafturile mentionate pentru eliminarea anevrismului popliteu prin ligaturi
– Introducerea unui endograft in artera poplitee printr-o incizie in zona inghinala si cu ajutorul unei sarme medicale pentru ghidaj

Sunt cazuri de embolie distala a trombonilor in care este necesara utilizarea unei substante litice speciale in vederea dizolvarii cheagurilor de sange (tromboliza), ori folosirea unei sonde prevazute cu balonas (trombembolectomia). Atunci cand este nevoie urgenta de interventie chirurgicala pentru a elimina anevrismul popliteu pot aparea complicatii precum sangerari postoperatorii, defecte de functionare a multiplelor organe, sau insuficienta renala.

Pentru a obtine cele mai de succes rezultate in urma unei interventii chirurgicale efectuata pentru extirparea anevrismului popliteu pacientul trebuie sa aiba toate informatiile despre medicul chirurg si siguranta ca este pe maini bune. Dr Calin Popa are o experienta de studiu si profesionala acumulata atat in centre universitare din tara, cat si din strainatate, este sef de sectie Chirurgie vasculara la Cardiac Center din Spitalul Monza din Bucuresti, doctor in stiinte medicale, cadru didactic, sef de lucrari, membru al unor asociatii profesionale de profil si efectueaza cu succes operatii pentru rezectia anevrismelor poplitee.

Doresc o programare pentru consultatie la Dr. Calin Popa

Programare