Sindromul de capcana poplitee este o boala vasculara rara, intalnita mai des in randul atletilor. Muschii si tendoanele din zona genunchiului sunt pozitionati astfel incat ei comprima artera poplitee. Artera poplitee se afla in spatele rotulei, in spatele genunchiului, si reprezinta artera cea mai importanta din zona genunchiului. Compresia arterei restrictioneaza fluxul sanguin spre partea inferioara a piciorului, ducand la deteriorarea arterei.

Pacientii pot suferi de acest tip de sindrom din nastere, datorita unui defect de dezvoltare din muschiul pulpei si arterei poplitee. Boala se poate dezvolta si in timp, intrucat exercitiile si antrenamentele fizice pot duce la largirea muschiului pulpei ce comprima artera poplitee. Barbatii sunt mai predispusi la aceasta boala, datorata cresterii masei musculare mai rapide, crestere tipica in timpul pubertatii.

Pentru diagnosticarea sindromului de capcana poplitee este necesar un test noninvaziv cu ultrasunete, ce poate sa confirme diagnosticul sau RMN (rezonanta magnetica nucleara) daca este cazul.
Stenturile metalice sunt deseori folosite pentru tratatrea bolilor vasculare ce se dezvolta datorita aterosclerozei (ingrosarea arterelor). In cele mai multe cazuri, pacientii ce sufera de sindromul de capcana poplitee au o artera normala, si fixarea de stent nu este indicata deoarece poate complica refacerea piciorului afectat.

Procedura chirurgicala in cazul sindromului de capcana poplitee pentru diminuarea compresiei anormala a arterei se efectuaza in doua moduri. In unele cazuri se face o incizie in spatele genunchiului, necesara pentru reducerea presiunii asupra arterei poplitee. In alte cazuri, se face o incizie de-a lungul partii interioare a gambei ce duce la reducerea completa a presiunii pe completa arterei. Ambele cazuri necesita spitalizare. Majoritatea pacientilor isi revin in totalitate dupa interventia chirurgicala, cu rezultate imediate in fluxul sanguin al piciorului. Controlul dupa 4 saptamani de la interventie este obligatoriu, cu ajutorul testelor cu ultrasunete.

Doresc o programare pentru consultatie la Dr. Calin Popa

Programare