Sindromul de defileu toracic, denumit si sindromul de apertura toracica si sindromul coastei cervicale, este o afectiune complexa, care consta dintr-un grup heterogen de conditii ce afecteaza plexul brahial si artera subclaviculara. Aceasta artera suplimentara (coasta cervicala) este prezenta la unii de la nastere si poate cauza durere, parestezie, disconfort al membrelor superioare, simptome agravate de efortul depus in timpul miscarii, din cauza faptului ca interfereaza cu spatiul normal prin care nervii se indreapta din maduva cervicala spre membrele superioare.

Pe langa factorul ereditar, predispusi si afectati de aceasta patologie sunt, in general, persoanele care poarta greutati pe umeri, cum ar fi soldatii, zugravii, electricienii, dar si cei care practica voleiul, tenisul sau baschetul.

Majoritatea cazurilor de sindrom de defileu toracic sunt asimptomatice si nu sunt observate decat in cadrul unui examen radiologic si prin aplicarea manevrelor clinice, precum Call si Roth, si Wright la precizarea diagnosticului direct pe pacient.

Tratamentul chirurgical al acestui sindrom care cauzeaza o deficienta motorica sporita si dureroasa la nivelul membrelor superioare este, de obicei indicat, atunci cand exista o ischemie a degetelor sau anumite complicatii venoase si arteriale. Alegerea metodei chirurgicale va fi influentata de localizarea si mecanismul sindromului compresiv.

Asadar, in cadrul unei interventii de acest gen pentru neutralizarea sindromului de defileu toracic, este posibila extirparea coastei suplimentare, rezectia partiala de clavicula, a primei coaste toracice, sectiunea tendonului micului pectoral, scalenotomia anterioara, cat si simpatectomia cervicotoracica. In ceea ce priveste calea de abord, aceasta poate fi toracica, supra sau subclaviculara, transaxilara sau paravertebrala.
Indiferent de tipul de interventie si calea de abord aleasa si potrivita compresiunii vasculo-nervoase pacientului, tratamentul chirurgical al sindromului de defileu toracic prezinta rezultate satisfactoare, o evolutie a recuperarii extrem de favorabila si o rata nula a recidivei, atata timp cat simptomele patologiei nu sunt evitate si sunt tratate la timp.

Doresc o programare pentru consultatie la Dr. Calin Popa

Programare