Varicele reprezinta una dintre cele mai des intalnite boli ale venelor care afecteaza intreaga populatie, insa in predominanta cele mai afectate de aceasta conditie sunt femeile. Varicele sunt dilatatii subcutanate ale venelor superficiale, care variaza in marime si densitate, in functie de faza evolutiva, generand un aspect foarte inestetic al membrelor inferioare. Varicele, cat si boala varicoasa pot aparea din diverse cauze, cum ar varsta inaintata, viata sedentara, statul prelungit in picioare sau asezat, variatiile hormonale, chiar si ereditatea, obezitatea si sarcina.

In tratarea acestei probleme, atat estetice, cat si medicale, exista mai mult metode practicate de chirurgii vasculari. Cu desavarsinta, chirurgia clasica este folosita in predominanta in tratarea varicelor, asigurand disparitia durerilor, un aspect estetic al picioarelor, dar si prevenirea unor posibile complicatii.

Chirurgia clasica, la randul ei, poate varia in dependenta de tehnica utilizata la care recurge specialistul si pentru care a optat pacientul. Pentru tratarea varicelor, se pot enumera urmatoarele cure chirurgicale: ligaturarea chirurgicala, stripping-ul, C.H.I.V.A., criochirurgia si operatia endoscopica. Cea din urma este necesara doar in cazul in care membrele inferioare prezinta ulceratii. In cadrul acestei interventii, chirurgul va folosi o mica camera video, pe care o va introduce in membrul afectat pentru a putea vizualiza si indeparta venele prin mici incizii.

Inainte de a efectua orice tip de interventie chirurgicala a varicelor este necesara o investigatie preoperatorie. Ecografia Doppler venoasa este cea care-l va ajuta si orienta pe chirurg spre un diagnostic precis si o interventie cat mai potrivita pentru fiecare pacient in parte.

Stripping-ul este o interventie chirurgicala de tip extern, care se efectueaza sub efectul unei anestezii generale. Aceasta tehnica consta in realizarea unor mici incizii in situatia pacientilor cu varice foarte mari. In functie de marimea varicelor, pot fi executate urmatoarele interventii: crosectomie – procedura chirurgicala prin intermediul careia se extirpeaza portiunea afectata din vena safena externa sau interna care contine valva; stripping-ul complet – extragerea intregii vene safene pana la nivelul gleznei; stripping-ul partial – extragerea intregii vene safene pana la genunchi; flebectomia – inlaturarea a dilatatiilor venoase.

De asemenea, in cazul varicelor mari, se poate recurge la criochirurgie. Aceasta tehnica chirurgicala consta in congelarea venei inainte ca aceasta sa fie eliminata.
Un alt tratament chirurgical des folosit in tratarea varicelor este C.H.I.V.A. (tratamentul conservator și hemodinamic al insuficienței venoase in ambulator). Este o metoda chirurgicala, care se efectueaza sub anestezie locala, factor extrem de important si confortabil pentru client, avand o rata scazuta de recidiva si asigurand, in acelasi timp, rezultate estetice foarte bune.

Indiferent de metoda chirurgicala recomandata de chirurg ori de marimea varicelor sau de faza evolutiva, este esentiala respectarea unor anumite reguli postoperatorii, cum ar fi purtarea unor ciorapi speciali de contentie, a unui bandaj lejer compresiv, pus pe picioare dupa interventia chirurgicala, care va limita aparitia vanatailor, repaus sporit si incetarea muncii timp de cateva saptamani, mai ales in cazul stripping-ului.

Doresc o programare pentru consultatie la Dr. Calin Popa

Programare