Rinichiul este un organ bogat vascularizat, avand multiple functii benefice organismului printre care se numara una extrem de importanta si anume eliminarea substantelor toxice si eterogene si a surplusului de apa si saruri, prin intermediul urinei. Rinichiul este situat in spatiul retroperitoneal, unde se afla si glandele suprarenale, vasele mari (aorta si vena cava inferioara), partea descendenta si inferioara a duodenului, pancreasul si ductul toracic.

Avand in vedere faptul ca in spatiul retroperitoneal se regasesc mai multe organe, aici se pot si dezvolta diverse afectiuni sau se pot forma tumori benigne si maligne, insa in cazul unora dintre ele stabilirea unei simptomatologii este inprecisa. Un exemplu de astfel de tumoare este feocromocitomul, o boala chistica hipersecretanta, o tumoare suprarenala rara care secreta adrenalina si noradrenalina, avand ca manifestare clinica principala hipertensiune arteriala asociata cu dureri abdominale sau precordiale, cefalee cu tulburari de vedere, transpiratii intense si palpitatii.
Aceste simptome pot fi insotite de senzatie de greata, varsaturi, anxietate, slabiciune, tremur si scadere in greutate.

Feocromocitomul poate aparea la orice varsta, ca o mutatie a unei gene in cadrul aceleiasi familii in 25% din cazuri, insa este posibil sa fie asociat si cu alte cancere ale glandelor precum adenomul paratiroidei si cancerul medular tiroidian, dar si cu o boala sistematica prezentand manifestari ortopedice, neurologice si cutanate si anume neurofibromatoza. Totusi simptomele difera de la persoana la persoana sau pot lipsi cu desavarsire, existand cazuri in care aceasta boala chistica hipersecretanta sa fie descoperita in urma unui control de rutina, in mod accidental. Insa in mod obisnuit se efectueaza investigatii specifice pentru a diagnostica feocromocitomul si anume hemoleucograma, care este o analiza a sangelui, dar este posibila si o analiza a urinei, efectuarea unei tomografii computerizate (CT) in anumite situatii, dar si fotografierea prin rezonanta magnetica (MRI) si alte tehnici de imagistica medicala.

Este imperativ ca rezectia unei tumori retroperitoneale precum feocromocitomul sa se efectueze in incinta unei clinici sau a unui spital specializat pe acest tip de interventie chirurgicala. Aceasta procedura se realizeaza printr-o incizie deschisa (laparotomie) sau prin chirurgie laparoscopica (inserarea instrumentelor medicale necesare procedurii prin incizii minuscule), in functie de locatia si marimea tumorii. Tehnica laparoscopica este o metoda chirurgicala care prezinta sanse mai mari de reusita date fiind dimensiunile considerabil mai mici ale inciziilor. Exista cazuri in care rezectia tumorii retroperitoneale nu poate fi efectuata prin laparoscopie deoarece aceasta a crescut, s-a dezvoltat si extins in alte parti ale corpului.

Inainte de extirparea glandei suprarenale afectate se va face un tratament cu Phenoxybenzamine care este un blocant al adrenoreceptorului alfa. Interventia chirurgicala pentru eliminarea tumorii retroperitoneale va face posibila scaderea tensiunii arteriale si implicit disparitia celorlalte simptome deranjante, insa in cazul in care ambele glande sunt eliminate, pacientul va fi nevoit sa urmeze tratament medicamentos pentru a substitui astfel hormonii care erau produsi de glandele respective. Atunci cand feocromocitomul este malign (canceros) tratamente adecvate vor consta in chemoterapie, radiologie sau in eliminarea arterelor care dauneaza prin alimentarea tumorii cu sange.

Doresc o programare pentru consultatie la Dr. Calin Popa

Programare