Sindromul Leriche, numit de asemenea si boala ocluziva aortoiliaca, este o patologie cel mai frecvent intalnita la pacienti cu varste de peste 60 de ani, de sex masculin. Printre factorii de risc ai acestui sindrom care consta in afectiunea aterosclerotica a bifurcatiei aortei abdominale in arterele iliace comune se enumera diabetul, fumatul, ereditatea, sedentarismul, dar si alti factori minori, cum ar fi alimentatia si homocisteinemia. Oprirea fluxului la nivelul unei artere importante duce la aparitia ischemiei tisulare, care la randul sau provoaca pacientilor durere in ambele membre inferioare si fese manifestata la efort (cu cat avanseaza boala cu atat e mai mic efortul la care apare durerea, ajungand la manifestari in repaus), tensiune in coapse, solduri si impotenta sexuala. In caz de netratare, sindromul Leriche poate duce la decesul pacientilor.

In concordanta cu nivelul dezvoltarii si raspandirii acestei patologii vasculare, sindromul Leriche este clasificat in mai multe stadii:
• Stadiul I – grad de obstructie incipient, fara manifestari clinice ale bolii, observatii obtinute doar in urma probelor clinice si paraclinice
• Stadiul II – apare simptomul de durere si ischemia de efort
• Stadiul III – apar primele tulburari trofice, durerea se intensifica, se ingroasa unghiile
• Stadiul IV – apare necroza si se instaleaza gangrena la nivelul degetelor, evoluand spre zona superioara a corpului

Pe langa schimbarea stilului de viata si eliminarea factorilor de risc, cum ar fi renuntarea la fumat sau pierderea in greutate in caz de obezitate, pacientii care sufera de sindromul Leriche trebuie sa fie constienti de faptul ca tratamentul medicamentos sau cel profilactic nu va elimina aceasta problema vasculara, mai ales in cazul ultimelor doua stadii de evolutie ale bolii. Pentru eliminarea oricarui risc de dezvoltare a sindromului Leriche, dar si pentru ameliorarea circulatiei compromise, tratamentul chirurgical reprezinta solutia optima.

Desi este o interventie chirurgicala de complexitate sporita, dat fiind faptul ca la succesul acesteia contribuie o multitudine de factori, operatia de bypass aorto-bifemural reprezinta un mod tot mai raspandit, cu o eficienta mult mai mare in comparatie cu interventiile endovasculare, de a reduce si ameliora inschemia, restabilind fluxul arterial la nivelul ambelor membre inferioare.

In timpul procedurii chirurgicale zona blocata a vasului arterei va fi ocolita prin derivare cu ajutorul unei proteze din material biocompatibil, cum ar fi grefoanele vasculare, care pot fi de doua tipuri – autologice si sintetice. Tipul folosit pentru interventie va fi stabilit impreuna cu dr. Calin Popa in faza pre-operatorie in urma investigatiilor clinice necesare.
Cu ajutorul operatiei de bypass aorto-bifemural, efectuata de dr. Calin Popa, medic primar de chirurgie cardiovasculara, circulatia la nivelul arterelor femurale va fi restabilita, oferind pacientului un prognostic mai mult decat favorabil, crescandu-i sansele la viata si imbunatatindu-i starea de sanatate in mod vizibil.

Doresc o programare pentru consultatie la Dr. Calin Popa

Programare