Tumorile cardiace reprezinta o conditie a inimii si definesc tumorile benigne si tumorile maligne, care la randul lor pot fi primitive sau secundare si care se pot dezvolta la nivelul oricarei structuri a cordului – miocard, endocard sau pericard. Printre cele mai frecvente simptome ale acestora se enumera: dispnee de efort, dispnee paroxistica de repaus, febra, anorexie sau scadere ponderala, ameteli, sincopa, moarte subita.

Recunoasterea clinica a tumorilor cardiace reprezinta una din cele mai dificile probleme de diagnostic in cardiologie, din cauza variatiei extrem de mari dintre semnele si simptomele produse de tumorile cardiace. Acestea prin natura si intensitatea lor, de la absenta totala, pana la aparitia unor tablouri clinice grave, pot crea adevarate dificultati pentru medicii cardiologi.
Cu toate acestea, datorita dezvoltarii si avansurilor tehnologice, diagnosticarea acestora a devenit mult mai usoara si accesibila in momentul de fata.

Tumorile cardiace au o incidenta scazuta si se impart in doua categorii mari: tumorile cardiace primitive si metastatice. Din totalul tumorilor primitive, aproximativ 75% sunt tumori benigne, iar dintre acestea majoritatea sunt reprezentate de mixoame, a caror localizare preferentiala, in jur de 86%, este atriul stang si anume septul interatrial. Alte localizari posibile sunt atriul drept, ventriculul drept, ventriculul stang, valvele mitrala sau aortica. La momentul actual, ecocardiografia constituie metoda de screening in cautarea mixomului la cea mai mica suspiciune clinica, iar tratamentul sau reprezinta o urgenta chirurgicala cardiaca. Mixoamele au o incidenta maxima la femei si pot fi intalnite la orice varsta, predominant la adultii cu varste peste 50 de ani. Tratamentul chirurgical consta in excizia mixomului si eventual refacerea structurii de insertie. Interventia chirurgicala pentru excizia mixoamelor cardiace este o procedura simpla, al caria prognostic este unul excelent si de durata.

Tumorile primare care prevaleaza in ceea ce priveste frecventa cazurilor depistate la pacienti, sunt reprezentate de metastazele cardiace, care afecteaza de obicei pericardul. Printre simptomele clinice de baza se include insuficienta cardiaca, semne de pericardita acuta, o crestere rapida a siluetei cardiace pe radiografia toracica si aparitia aritmiilor. Tratamentul potrivit pentru aceasta boala cardiaca depinde de numarul si localizarea metastazelor si, in special, de tipul tumorii primare.

In ceea ce priveste tumorile timice, acestea sunt tumorile epiteliale cu atipii minime sau fara atipii. In 95% din cazuri aceastea sunt localizate in mediastinul anterior, insa pot fi intalnite si in regiunea cervicala, hilara pulmonara, parenchimul pulmonar, mediastinul visceral, unghiul cardiofrenic anterior, santul paravertebral, peretele tracheal.

Asadar, tratamentul unui timom depinde de evolutia sa, tipul sau si de tabloul clinic realizat. Aceata se realizeaza prin metoda chirurgicala, dar si prin radioterapie – recomandata in stadiile incipiente ale bolii.

Asadar, in majoritatea cazurilor de tumori cardiace, se poate vorbi de o interventie chirurgicala complexa. Tratamentul chirurgical pentru tumorile cardiace poate fi efectuat prin metoda clasica, conventionala, adica prin intr-o incizie standard la nivelul pieptului sau prin metoda chirurgiei robotice, ce ofera avantaje de mare importanta. Printre avantajele chirurgiei robotice se enumera nevoia diminunata de transfuzii, spitalizarea mai scurta, rata scazuta de infectare si aspectul estetic superior in comparatie cu interventiile chirurgicale clasice.

Cura chirurgicala a tumorilor cardiace intervine in cazul:

 

Doresc o programare pentru consultatie la Dr. Calin Popa

Programare