Tumorile mediastinale sunt caracterizate prin niste escrescente benigne sau canceroase, ce se formeaza in zona pieptului, ce separa plamanii. Aceasta zona, denumita mediastin, este inconjurata de stern in partea din fata, coloana vertebrala in spate si de plamani, in partile laterale. Mediastinul contine inima, aorta, esofagul, timusul (glanda cu rol de epiteliu secretor si organ limfatic) si traheea.

In general, tumorile mediastinale sunt destul de rare, fiind diagnosticate la pacientii cu varstele cuprinse intre 30 si 50 de ani, dar putandu-se dezvolta la orice varsta. Locatiile tumorii mediastinale variaza in functie de varsta. La copii, tumorile sunt mai des intalnite in spatele mediastinului. Aceste tipuri de tumori sunt deseori benigne (noncanceroase). In randul adultilor, cele mai frecvente tumori mediastinale se dezvolta in fata mediastinului, si sunt in general limfoame sau timoame maligne (canceroase).

Tumorile mediastinale (benigne si maligne) ce sunt lasate netratate pot cauza complicatii grave, incluzand invadarea inimii, pericardului (invelisul inimii) si vaselor mari de sange (vena aorta si vena cava). Tumorile localizate in spatele mediastinului pot cauza compresia sirei spinarii.

Aproape 40% din populatia care sufera de tumori mediastinale nu prezinta simptome. Majoritatea escrescentelor sunt descoperite la testele cu raze X, teste ce sunt efectuate in majoritatea cazurilor pentru aflarea altor patologii. In cazul in care simptomele sunt prezente, acestea rezulta din compresia structurilor din jur (sira spinarii) si includ stranuturi (cu sau fara sange), dificultati in respiratie, gafaiala, dureri in piept, febra, frisoane, transpiratie in timpul noptii, scadere inexplicabila in greutate, raguseala.

Modalitatile de diagnosticare a tumorilor mediastinale sunt:

 • Controlul medical si testele de sange
  • Testul Roentgen – radiatii pentru fotografierea structurilor din interiorul corpului
  • MRT- unde magnetice
  • Tomografie computerizata a abdomenului- raze X
  • Tomografie cu emisie de pozitroni
  • Mediastinoscopie cu biopsie

Aceasta ultima modalitate este utilizata pentru colectarea celulelor din mediastin. Pacientului, sub anestezie, i se va face o mica incizia sub stern, pentru colectarea mostrei de tesut, in vederea analizarii acesteia, pentru a observa daca contine sau nu celule canceroase. Acest tip de procedura este ideala pentru diagnosticarea precisa si corecta.

Tratamentul tumorilor mediastinale difera in functie de tipul tumorii si de localizarea acestora, si va fi determinat de doctorul dumneavoastra. Optiunea recomandata si cea mai des utilizata este metoda chirurgicala. Dupa ce tumora este extirpata, urmeaza o serie de sedinte de chimioterapie si/sau terapie prin radiatii pentru distrugerea resturilor de celule canceroase.

 • Tumorile timice presupun interventie chirurgicala, urmata de radiatii sau chimioterapie. Tipurile de interventii chirurgicale includ toracoscopia (procedura minim invaziva), mediastinoscopie (procedura minim invaziva) si toractomie (procedura realizata printr-o incizie in zona pieptului).
  • In cazul limfoamelor, este recomandata tratamentul cu ajutorul chimioterapiei, urmata de radiatii.
  • Tumorile neurogene, aflate in spatele mediastinului se trateaza chirurgical.

Perspectiva patientilor cu tumori mediastinale depinde de locatia tumorii si daca tipul de tumora este primar (mediastinul reprezinta prima locatie) sau secundar (in mediastin este doar metastaza tumorii primare). Doctorul specialist este cel care va prescrie tratamentul in functie de tumora fiecarui pacient in parte. De aceea, este indicat mersul la consult pentru informatii precise si concludente despre stadiul bolii. Dar si daca prezentati urmatoarele simptome post-operatorii:

 • Roseata, edem, sangerare
  • Semne de roseate
  • Febra, frisoane, tuse, dificulate in respiratie sau dureri toracice
  • Urinare frecventa sau sange persistent in urina
  • Greata, varsaturi, pierderea poftei de mancare
  • Durerea si umflarea picioarelor

Doresc o programare pentru consultatie la Dr. Calin Popa

Programare