Deasupra inimii, in portiunea anterioara a mediastinului (parte mediana a cavitatii toracice situata intre stern, diafragma, coloana vertebrala si plamani), este situata o glanda endocrina de forma literei H numita timus care joaca un rol foarte important in cresterea si dezvoltarea organismului inca din primii ani ai copilariei, in acelasi timp influentand imunitatea. Timusul se degradeaza la pubertate si poate cauza formarea anumitor tumori numite timoame sau tumori timice (ale timusului), chisturi si/sau alte afectiuni sau anomalii. Timomul apare rar si este asimptomatic la copiii sub 16 ani, insa la adulti este tumoarea mediastinala cu cea mai mare frecventa, afectand o treime din aceasta categorie de varsta.

Timoamele, carcinoamele timice, timolipoamele, tumorile neuroendocrine timice, chisturile timice si hiperplazia timica sunt leziuni care origineaza din timus. Primele 4 dintre aceste afectiuni se trateaza prin intermediul timectomiei (rezectia timusului), insa aceasta interventie chirurgicala se realizeaza si la persoanele cu miastenia gravis, aceasta fiind o tulburare autoimuna cronica care apare atunci cand, prin intermediul unor anti receptori acetilcolinici, corpul ataca propriile sale structuri in mod gresit. Miastenia gravis afecteaza ambele sexe de orice varsta (in special femei pana in 40 de ani si barbati cu varsta de peste 60 de ani), indiferent de grupul lor etnic, iar principala cauza a acestei boli este necunoscuta, specialistii afirmand ca apare atunci cand se defecteaza sistemul imunitar al unei persoane, insa este posibil sa fie si ereditara.

Printre simptomele miasteniei gravis se numara slabiciune musculara, vorbire nazala, mers clatinat, vedere dubla, vorbire defectuoasa, slabiciune generalizata a picioarelor, bratelor si a bustului, slabiciunea mainilor, picioarelor, degetelor si a gatului, si dificultati in controlul expresiei faciale. O examinare fizica, dar si neurologica a pacientului este necesara pentru a diagnostica miastenia gravis, iar cea mai eficienta metoda de tratament se considera a fi timectomia toracoscopica sau ablatia chirurgicala a timusului, cu toate ca se pot efectua si alte tratamente, chiar si medicamentoase.
Timectomia consta in extirparea partiala sau totala a acestei glande endocrine, in functie de gradul de agravare, prezentand avantaje pentru peste 70% din pacienti.

Timectomia toracoscopica se poate realiza prin abord transpleural stang, dar si drept, in functie de preferintele medicului. Aceasta interventie sau excizie chirurgicala se efectueaza in functie de evolutia si stadiul afectiunii pacientului, timectomia totala fiind tratamentul de electie indicat pentru toate tipurile de timom. Prin timectomia toracoscopica se permite vizualizarea mediastinului anterior si a zonei cervicale asigurand o calitate foarte buna a luminozitatii care este specifica tehnicii video-endoscopice, astfel realizandu-se cu succes rezectia timusului sau a tumorilor timice din cadrul miasteniei gravis similar chirurgiei deschise.

Timectomia se realizeaza sub anestezie locala si exista 3 metode. Metoda Transsternalny atunci cand sternul este taiat si in urma indepartarii glandei endocrine timus se va inchide incizia cu suturi sau capse. Metoda transcervical atunci cand se efectueaza o mini incizie pe partea inferioara a gatului, deasupra sternului, iar incizia va fi inchisa la fel ca la prima metoda. A treia metoda, chirurgia toracica robotica presupune mai multe incizii minore iar prin una dintre ele se va introduce o camera video mica pentru a vizualiza procedura. In continuare vor fi introduse intrumentele medicale pentru a alimina timusul, iar la final inciziile se vor coase.

Dr Calin Popa efectueaza aceasta interentie chirurgicala, timectomia toracoscopica si nu numai, avand o vasta experienta in domeniu si practicand in incinta Spitalului Monza din Bucuresti. Dr Calin Popa este sef de sectie Chirurgie vasculara la Cardiac Center din cadrul aceluiasi spital, avand o cazuistica operatorie de peste 2000 de interventii cardiovasculare in urma carora rezultatee au fost pozitive.

Doresc o programare pentru consultatie la Dr. Calin Popa

Programare